Je huis verhuren? Bezint eer ge begint!

Het zal je maar gebeuren; dubbele hypotheek-en woonlasten. Al verhuisd naar een ander huis en je oude huis wordt maar niet verkocht. Dan is het erg verleidelijk om je vorige woning tijdelijk, totdat een koper is gevonden, te verhuren. Toch eerst maar eens goed over nadenken: Tijdelijke verhuur kan een oplossing zijn om de lasten te drukken maar kan ook ten koste gaan van de verkoopbaarheid van de woning. In dat geval worden de lasten aanvankelijk weliswaar gedrukt maar krijg je uiteindelijk de rekening gepresenteerd door middel van een langere verkooptijd en een lagere verkoopopbrengst. Met als resultaat dat de verhuur uiteindelijk  geld kost in plaats van opbrengt.

Een voorbeeld uit de praktijk:

V kocht een groter appartement, gaf zijn oude paleisje in de verkoop bij een goed makelaarskantoor en verhuisde naar zijn nieuwe woning. Toen een kennis hem voorstelde om zijn lege appartement te verhuren aan een kennisje van die kennis, ging V, zonder overleg met zijn makelaar, direct op dat voorstel in om zijn lasten te verlichten. Toen zijn oude woning ruim een jaar later nog niet was verkocht dacht V dat, dat te wijten was aan te geringe activiteiten van zijn makelaar. Hij trok de verkoopopdracht bij die makelaar in en ging op zoek naar een andere makelaar.

Omdat ik net een week daarvoor in dezelfde buurt een vergelijkbaar appartement had verkocht kreeg ik zijn appartement in de verkoop. Het werd mij al snel duidelijk waarom mijn, goed bekend staande, collega makelaar er niet in geslaagd was om het appartement te verkopen. Voor de bepaling van de juiste prijsstelling en het maken van een goede verkoop presentatie moest ik het appartement natuurlijk eerst grondig bekijken, opmeten en fotograferen. Het duurde ruim een week voordat het de huurster schikte.

Toen ik uiteindelijk met V de woning in kon was het zo’n bende dat het niet mogelijk was om fatsoenlijke foto’s te maken. V kwaad en huurster zeer verontwaardigd, dat er een nieuwe afspraak gemaakt moest worden. Ze had het “druk, druk, druk en dus geen tijd en zin om steeds op afroep haar woning  op te ruimen”.  Het heeft V zeer veel moeite gekost om er voor te zorgen dat ik 10 dagen later eindelijk foto’s kon maken in een (toen) redelijk opgeruimd appartement.

Om een lang verhaal kort te maken: H wilde geen sleutel afgeven en wilde altijd aanwezig zijn bij bezichtigingen. Die bezichtigingen moesten bovendien minimaal een week vooraf worden aangekondigd, hetgeen zeer belemmerend werkt. Als ik dan al met veel moeite een afspraak voor een bezichtiging met H geregeld had, kwam het meer dan eens voor dat deze op het laatste moment door haar afgezegd werd. Was het uiteindelijk zover dat ik met een potentiële koper het appartement kon bezichtigen, dan was het “hink-stap-sprong” over de over de vloer verspreide schoenen,  kledingstukken en rommel.

Toen ik voor de tweede keer  met kijkers voor de gesloten deur stond (extra vervelend omdat de geïnteresseerden uit een ander stad kwamen), was voor mij de maat vol. V begreep gelukkig dat het voor mij onmogelijk was om zo te werken en zag nu ook in dat zijn woning op deze manier niet verkoopbaar was. We hebben alle verkoopactiviteiten stop gezet en pas hervat na de afloop van het huurcontract. Direct na het vertrek van H is het appartement  grondig schoongemaakt, opnieuw geschilderd en met behulp van een styliste ten behoeve van de verkoop ingericht. Vijf weken later was het verkocht.

Verhuren om je lasten te drukken? Kijk eerst  nog eens goed met je makelaar naar alle mogelijkheden om de verkoopkansen van je woning te vergroten: een andere aanpak, is de vraagprijs niet te hoog, opknappen, styliste?  Als dat alles niet werkt en je toch besluit om te verhuren, doe dat dan alleen in overleg met je makelaar.

V heeft nog geluk gehad. Zijn huurster had op grond van de huurbeschermingswet ook de hoogte van de huur en/of de beëindiging van de huurperiode kunnen aanvechten. Verhuren op grond van de leegstandswet kan pas na 12 maanden leegstand met vergunning van het college van B&W. Verhuur alleen als er met huurder goede afspraken te maken zijn over bezichtigingen (sleutel) en een mogelijke beëindiging van de huurovereenkomst bij verkoop van de woning. Besef echter dat welke afspraken je ook maakt, een huurder deze afspraken altijd juridisch kan aanvechten als je niet op grond van de leegstandswet hebt verhuurd.

Dus: Bezint eer ge begint!

Alice

Laat een reactie achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.