Geen verplicht energielabel? Dan een boete

Alice Bakker Makelaardij werd geïnterviewd door het RTL nieuws over het energielabel, wat vanaf 1 januari verplicht is bij verkoop. Bekijk hier het RTL nieuwsitem, of lees verder voor meer informatie:

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/laatste-videos-nieuws/geen-verplicht-energielabel-dan-een-boete

 

Tot 31 december 2014 blijft het huidige energieprestatiecertificaat (hierna: EPA-label) wettelijk verplicht bij de verkoop of verhuur. Ondanks dat dit EPA-label al sinds 2008 verplicht is bij de levering van een woning, wordt in de praktijk veelal de afspraak gemaakt dat verkoper geen EPA-label verstrekt aan de koper. Er staat nu namelijk nog geen sanctie op het niet overhandigen van een label.

Per 1 januari 2015 verandert de regelgeving over het energielabel. Huiseigenaren die dan nog geen label hebben krijgen een voorlopig label toegestuurd. Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van de woning,  gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Vanaf 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel bij de eigendomsoverdracht verplicht. Ook al is de koopovereenkomst mogelijk afgesproken dat er geen energielabel wordt verstrekt, door de nieuwe regelgeving loop je als verkoper het risico op een sanctie van maximaal € 390,–.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (hierna: ILT) ziet toe op de naleving van de verplichting van het hebben van een energielabel. Nederland heeft zich hiertoe verplicht in het Energieakkoord. Het maakt voor de ILT niet uit of je op grond van de koopovereenkomst hebt afgesproken geen label te verstrekken. Bij het leveren van een woning zonder hierbij een definitief energielabel te verstrekken, kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dit kan gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete van maximaal € 390,– worden opgelegd.

Voor de volledigheid merken wij op dat een notaris de levering van de woning niet zal blokkeren indien er geen energielabel of EPA-label is.

Begin 2015 ontvangt elke woningeigenaar een voorlopig energielabel van de overheid. Je kan dit voorlopige energielabel nu al inzien op de website http://energielabel-checker.rvo.nl. Het voorlopige label heeft echter geen formele status, verkopers zullen het dus eerst definitief moeten maken om aan de verplichting te kunnen voldoen!

Wat kan je als verkoper doen vanaf 1 januari 2015?

  • Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl;
  • Woninggegevens aanpassen (max. 10 vragen over energetische maatregelen);
  • Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s);
  • Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/ valideren;
  • Aanvraag versturen.

Houd er wel rekening mee dat het valideren van het label door een erkend deskundige enkele werkdagen in beslag zal nemen en mede afhankelijk is van de verstrekte informatie! Naar verwachting kost het valideren van het label enkele tientjes. Verkopers kunnen er ook voor kiezen om (dit jaar) alsnog een EPA-label op te laten stellen. Dit type label kost echter wat meer.

Laat een reactie achter

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.